Rumeli Mutfağının ünlü tatlılarından trileçe, “Arnavut tatlısı” olarak da bilinir. Kimi ustaları tarafından “Makedon tatlısı” ismiyle de hazırlanan, karamelli, kremalı bir kek tatlısıdır.
KEKİ İÇİN
5yumurta
1 buçuk su bardağı toz şeker(çok şekerli olmasın isterseniz 1bardak şeker koyun)
1çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı ılık su
1,5su bardağı un
1pk kabartma tozu
1pk vanilya
ŞERBETİ
4 su bardağı süt
1pk süt kreması
yarım su bardağı şeker
2yemek kaşığı süt tozu
KARAMELİ İÇİN
1su bardağı şeker
1yemek kaşığı margarin
1pk krema
5yemek kaşığı su
5-6damla limon suyu
YAPILIŞI
Keki için :Yumurtanın sarılarını ayırın
Aklarını şeker ile birlikte iyice mikserleyin
Yumurta sarısını,su ve sıvıyağı da ekleyip düşük devirde çırpın
Un,kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip biraz daha karıştırıp margarinle yalanmış dikdörtgen borcama yada o büyüklükteki bir tepsiye dökün
Önceden ısınmış 160*fırında pişirin
Kek soğuyunca kürdanla delikler açın
Şerbeti için:süt,krema,şeker ve süt tozunu ocakta kısık ateşte şeker eriyene dek karıştırıp ocaktan alın.Şerbet soğuğa yakın ılık olsun
NOT:Kek sütlü şerbeti iyice çeksin isterseniz şerbeti sıcağa yakın olsun ✔️Ayrıca trileçe bir gece buzdolabında dinlenirse daha lezzetli olacaktır!!
Soğuyan kekin üzerine şerbeti dökün ve buzdolabında birkaç saat dinlendirin✔️
Karamel sosu için:Şeker,limon suyu ve suyu tencereye alın
Kısık ateşte tavayı arada sallayarak karamel rengi almasını sağlayın
Karamel rengini alınca ocaktan alıp margarini ekleyip karıştırın
Yavaşça kremayı ekleyip hızlı hızlı karıştırın
Arada karıştırarak soğumasını sağlayın ve kekin üzerine yayın yada bir kavanoza alıp servis yaparken üzerine gezdirin
0 yorum:
Yorum Gönder