3 Ağustos 2012 Cuma

 Bayramın ilk günü bizim sabah kahvaltı menümüzün olmazsa olmazı 'bürgen'dir.Normalde kahvaltıda pilav ağır gelir ama babaannemin yıllardan beri sürdürdüğü,kayınvalidesinden devraldığı geleneği olan işkembe çorbası ve bürgene o kadar alıştık ki bayramın ilk sabahı kahvaltı bizi kesmiyor :))
 Şu var ki kahvaltı erkekler bayram namazından dönene kadar hazır olmalı babaanneme göre...
Geceden tavuklar hazırlanır,sabahta  1-2 bardak değil şöyle 6-7 bardak pirinç ıslatılır.Kocaman bir davul fırın tepsisine yapılır ve afiyetle yenir:)
 Babaannemin elinin lezzetini henüz yakalayamamış olsam da tavuk suyu işin içine girdimi lezzet kaçınılmaz oluyor :-)
 Şunu da söyleyeyim normalde bürgenin soğan ve pirinci davul fırınların tepsisi ile yani alüminyum tepside ocak üzerinde kavrularak yapılır.Üzerine tavuklar ve tavuk suyu eklenip ocak üzerinde arada çevirerek suyu hafif azalana dek kaynatılır ve üzerine karabiber serpilip kızgın fırında üzeri pembeleşene dek pişirilir..Ben borcamda yaptığım için  o şekilde yapımını anlatıcam ama davul fırınınız varsa normal yapım şekliyle hazırlayabilirsiniz..
tavuklu
 MALZEMELER
2-3 tane kalçalı tavuk but
2-3 su bardağı pirinç
1-2tane kuru soğan
tavuk suyu
karabiber 
tuz
tereyağ


YAPILIŞI
  • Pirinci sıcak tuzlu suda 15 dk.kadar ıslatın,yıkayıp suyunu iyice süzdürün..
  • Tavukları tütsüleyip yıkayın ve düdüklü tencereye koyun..
  • Kendi yağında 2-3 dk.çevirip üzerine  çıkana kadar su  ve tuz ekleyip kapağının kapatın ve 15 dk.pişirin..
  • Bir tavada minik küp şeklinde doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun.Pirinci ve tereyağ  ekleyip kavurmaya devam edin..
  • Kavurduğunuz pirinci borcama alın ve üzerine pişmiş olan tavukları dizin,suyunu da üzerine çıkacak kadar koyun.
  • Ocağın üzerine alev dağıtıcı ızgarayı koyup tepsiyi kısığa yakın orta ateşte suyunu hafif çekene dek pişirin.
  • Üzerine karabiber serpip önceden ısınmış 200* fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin..
  • Pişen bürgenin üzerine başka bir tepsi koyarak demlemeye bırakın..
Cuma, Ağustos 03, 2012 Tuğba Mutfakta
 Bayramın ilk günü bizim sabah kahvaltı menümüzün olmazsa olmazı 'bürgen'dir.Normalde kahvaltıda pilav ağır gelir ama babaannemin yıllardan beri sürdürdüğü,kayınvalidesinden devraldığı geleneği olan işkembe çorbası ve bürgene o kadar alıştık ki bayramın ilk sabahı kahvaltı bizi kesmiyor :))
 Şu var ki kahvaltı erkekler bayram namazından dönene kadar hazır olmalı babaanneme göre...
Geceden tavuklar hazırlanır,sabahta  1-2 bardak değil şöyle 6-7 bardak pirinç ıslatılır.Kocaman bir davul fırın tepsisine yapılır ve afiyetle yenir:)
 Babaannemin elinin lezzetini henüz yakalayamamış olsam da tavuk suyu işin içine girdimi lezzet kaçınılmaz oluyor :-)
 Şunu da söyleyeyim normalde bürgenin soğan ve pirinci davul fırınların tepsisi ile yani alüminyum tepside ocak üzerinde kavrularak yapılır.Üzerine tavuklar ve tavuk suyu eklenip ocak üzerinde arada çevirerek suyu hafif azalana dek kaynatılır ve üzerine karabiber serpilip kızgın fırında üzeri pembeleşene dek pişirilir..Ben borcamda yaptığım için  o şekilde yapımını anlatıcam ama davul fırınınız varsa normal yapım şekliyle hazırlayabilirsiniz..
tavuklu
 MALZEMELER
2-3 tane kalçalı tavuk but
2-3 su bardağı pirinç
1-2tane kuru soğan
tavuk suyu
karabiber 
tuz
tereyağ


YAPILIŞI
  • Pirinci sıcak tuzlu suda 15 dk.kadar ıslatın,yıkayıp suyunu iyice süzdürün..
  • Tavukları tütsüleyip yıkayın ve düdüklü tencereye koyun..
  • Kendi yağında 2-3 dk.çevirip üzerine  çıkana kadar su  ve tuz ekleyip kapağının kapatın ve 15 dk.pişirin..
  • Bir tavada minik küp şeklinde doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun.Pirinci ve tereyağ  ekleyip kavurmaya devam edin..
  • Kavurduğunuz pirinci borcama alın ve üzerine pişmiş olan tavukları dizin,suyunu da üzerine çıkacak kadar koyun.
  • Ocağın üzerine alev dağıtıcı ızgarayı koyup tepsiyi kısığa yakın orta ateşte suyunu hafif çekene dek pişirin.
  • Üzerine karabiber serpip önceden ısınmış 200* fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin..
  • Pişen bürgenin üzerine başka bir tepsi koyarak demlemeye bırakın..