21 Kasım 2013 Perşembe

   Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşureler de yapılıyor.Banada ilk bu sene yapmak kısmet oldu.Daha önce denemediğim için babannemin talimatlarına uygun bir şeklide yaptım ve annemden 100 puanı kaptım :) 
 Allah hepimizin muharrem ayını hayırlı,aşurelerini kabul etsin inşallah :)
AŞURE

MALZEMELER
 1/2 kg buğday
250 gr kuru fasülye
250gr nohut
250 gr kayısı
250 gr kuru üzüm(sarı)
250 gr kuru incir
10-15 tane karanfil
 1 çay bardağı kuş üzümü
tozşeker(damak tadınıza göre)
1 tane elma(küp doğranmış)

 ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
250 gr fındık
250 gr tuzsuz fıstık
nar

YAPILIŞI
  • Buğdayı akşamdan temizleyip iyice yıkayın ve tencereye koyun üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın.Kalın bir beze sarıp yada tencereyi kapalı olan fırına koyup  sabaha kadar bekletin.
  • Kuru fasülye ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp sabaha kadar bekletin..
  • Ertesi gün kuru fasülye ve nohutu ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin..
  • Kabaran buğdayları ocağa alıp güzelce pişirin..
  • Yıkanmış ve minik küpler şeklinde doğranmış kayısıları ve kuru üzümleri bir tencerede 3-4 dk.haşlayın..
  • Kuru inciri de minik küp şeklinde doğrayıp haşlayın..
  • Kuş üzümlerini ve karanfilleri ayrı cezvelerde haşlayın.
  • Elmayı da haşlayın..
  • Pişen buğdayın içine suyu süzülmüş nohut ve kuru fasülyeyi,kuru kayısı(haşladığınız su ile),kuru üzümleri(suyu süzülmüş),karanfilin suyunu,kuru incirleri(suyu süzülmüş)elmaları(suyuyla)ekleyin ve arada karıştırarak 10-15dk. pişirin..
  • Toz şekeri de ekleyin.
  • Kısığa yakın ateşte 15 dk. kadar arada karıştırarak pişirip ocağın altını kapatın..
  • Üzerini fındık,fıstık ve narla vs. süsleyip servis yapın..







Perşembe, Kasım 21, 2013 Tuğba Mutfakta
   Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşureler de yapılıyor.Banada ilk bu sene yapmak kısmet oldu.Daha önce denemediğim için babannemin talimatlarına uygun bir şeklide yaptım ve annemden 100 puanı kaptım :) 
 Allah hepimizin muharrem ayını hayırlı,aşurelerini kabul etsin inşallah :)
AŞURE

MALZEMELER
 1/2 kg buğday
250 gr kuru fasülye
250gr nohut
250 gr kayısı
250 gr kuru üzüm(sarı)
250 gr kuru incir
10-15 tane karanfil
 1 çay bardağı kuş üzümü
tozşeker(damak tadınıza göre)
1 tane elma(küp doğranmış)

 ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
250 gr fındık
250 gr tuzsuz fıstık
nar

YAPILIŞI
  • Buğdayı akşamdan temizleyip iyice yıkayın ve tencereye koyun üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın.Kalın bir beze sarıp yada tencereyi kapalı olan fırına koyup  sabaha kadar bekletin.
  • Kuru fasülye ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp sabaha kadar bekletin..
  • Ertesi gün kuru fasülye ve nohutu ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin..
  • Kabaran buğdayları ocağa alıp güzelce pişirin..
  • Yıkanmış ve minik küpler şeklinde doğranmış kayısıları ve kuru üzümleri bir tencerede 3-4 dk.haşlayın..
  • Kuru inciri de minik küp şeklinde doğrayıp haşlayın..
  • Kuş üzümlerini ve karanfilleri ayrı cezvelerde haşlayın.
  • Elmayı da haşlayın..
  • Pişen buğdayın içine suyu süzülmüş nohut ve kuru fasülyeyi,kuru kayısı(haşladığınız su ile),kuru üzümleri(suyu süzülmüş),karanfilin suyunu,kuru incirleri(suyu süzülmüş)elmaları(suyuyla)ekleyin ve arada karıştırarak 10-15dk. pişirin..
  • Toz şekeri de ekleyin.
  • Kısığa yakın ateşte 15 dk. kadar arada karıştırarak pişirip ocağın altını kapatın..
  • Üzerini fındık,fıstık ve narla vs. süsleyip servis yapın..







  Bu lezzetli açma tarifi cahide jibekin sitesinden aldım ve çook harika açmalarım oldu..Hatta abim "pastaneden mi aldınız" bile dedi :)Denemeye değer bir tarif gerçekten..Ama ben bu ölçünüm iki katını yaptım..Sizde kalabalık misafirlerinizde ölçüleri 2 -3 katını yapabilirsiniz..
pastane poğaçası

MALZEMELER
2 yumurta(1inin sarısı üzerine)
1 su bardağı ılık süt(eli hafif yakmalı)
1 su bardağında 1 parmak eksik sıvıyağ
1/2 çay bardağı toz şeker
1 pk. instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiğine un

ARASINA SÜRMEK İÇİN
50 gr margarin(oda ısısında)

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
yumurta sarısı
susam



YAPILIŞI
  • Açmayı yapacağınız kaba unu(ilk başta 2,5 bardak koyun),şekeri,tuzu,mayayı alın ve karıştırın.
  • Ortasını havuz gibi açıp diğer malzemeleri koyun..
  • Unu azar azar ilave edin..
  • Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur olmalı.
  • Azıcık ele yapışan hamuru iyice yoğurun.
  • Üzerini streç film yada bez örtüp 1 saat dinlendirin..
  • Kabaran hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizle tezgaha açın  ve margarinden fırçayla hamura sürün..
  • Hamuru rulo yapın,büküp uçlarını birleştirin..
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Tepside de 15-20 dk.mayalandırıp üzerine yumurta sarısı ve susam serpin.
  • Önceden ısınmış 180* fırında pişirin.
  • Daha yumuşak olmalarını isterseniz fırından çıkarınca nemli bir bez örtün..
  • Not:Aynı hamurdan poğaça yapmak isterseniz margarin sürmek yerine içine istediğiniz malzemeden peynir,patates vs. koyup kapatabilirsiniz..
Perşembe, Kasım 21, 2013 Tuğba Mutfakta
  Bu lezzetli açma tarifi cahide jibekin sitesinden aldım ve çook harika açmalarım oldu..Hatta abim "pastaneden mi aldınız" bile dedi :)Denemeye değer bir tarif gerçekten..Ama ben bu ölçünüm iki katını yaptım..Sizde kalabalık misafirlerinizde ölçüleri 2 -3 katını yapabilirsiniz..
pastane poğaçası

MALZEMELER
2 yumurta(1inin sarısı üzerine)
1 su bardağı ılık süt(eli hafif yakmalı)
1 su bardağında 1 parmak eksik sıvıyağ
1/2 çay bardağı toz şeker
1 pk. instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiğine un

ARASINA SÜRMEK İÇİN
50 gr margarin(oda ısısında)

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
yumurta sarısı
susam



YAPILIŞI
  • Açmayı yapacağınız kaba unu(ilk başta 2,5 bardak koyun),şekeri,tuzu,mayayı alın ve karıştırın.
  • Ortasını havuz gibi açıp diğer malzemeleri koyun..
  • Unu azar azar ilave edin..
  • Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur olmalı.
  • Azıcık ele yapışan hamuru iyice yoğurun.
  • Üzerini streç film yada bez örtüp 1 saat dinlendirin..
  • Kabaran hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizle tezgaha açın  ve margarinden fırçayla hamura sürün..
  • Hamuru rulo yapın,büküp uçlarını birleştirin..
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Tepside de 15-20 dk.mayalandırıp üzerine yumurta sarısı ve susam serpin.
  • Önceden ısınmış 180* fırında pişirin.
  • Daha yumuşak olmalarını isterseniz fırından çıkarınca nemli bir bez örtün..
  • Not:Aynı hamurdan poğaça yapmak isterseniz margarin sürmek yerine içine istediğiniz malzemeden peynir,patates vs. koyup kapatabilirsiniz..
   Dün akşam ne yemek yapsam diye düşünürken buzdolabında ıspanaklar gözüme ilişti hemen yapmalıyım dedim yoksa çabuk bozulabiliyor malum ama yemeğini yapmak istemedim.Sonra mantarlara baktım onlarda hemen tüketilmeli derkeeenn böyle bir tarif daha çıkmışş olduu :))


ıspanak ve mantarlı patlıcan



MALZEMELER
4-5 tane patlıcan
1 tane kurusoğan
1/2 kg ıspanak
1/2 kg mantar
1kase yada yarısı labne
sıvıyağ

tuz
karabiber

ÜZERİ İÇİN 
2-3 tane domates
kaşar peyniri

YAPILIŞI
  • Patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra ince halkalar şeklinde doğrayıp bol yağda kızartın ve kağıt havluya alın..
  • Geniş bir tavada küp doğranmış soğanları pembeleşene dek kavurun.
  • Piyazlık doğranmış mantarları da ekleyip ocağın altını açın(mantarlar sulanmasın)kavurun.
  • Ispanakları da ekleyin..Ispanaklar suyunu salıp çekene dek pişirin.
  • Tuzunu,karabiberini ekleyip labneyi ekleyin ve ocağın altını kapatın..
  • Fırın tepsisine patlıcanları koyup üzerine ıspanaklı karışımı yayın.
  • Kabukları soyulmuş halka şeklindeki domatesleri de ekleyin ..
  • Üzerine kaşar peyniri rendesiyle önceden ısınmış 190* fırında kaşarlar pembeleşene dek pişirin..
Perşembe, Kasım 21, 2013 Tuğba Mutfakta
   Dün akşam ne yemek yapsam diye düşünürken buzdolabında ıspanaklar gözüme ilişti hemen yapmalıyım dedim yoksa çabuk bozulabiliyor malum ama yemeğini yapmak istemedim.Sonra mantarlara baktım onlarda hemen tüketilmeli derkeeenn böyle bir tarif daha çıkmışş olduu :))


ıspanak ve mantarlı patlıcan



MALZEMELER
4-5 tane patlıcan
1 tane kurusoğan
1/2 kg ıspanak
1/2 kg mantar
1kase yada yarısı labne
sıvıyağ

tuz
karabiber

ÜZERİ İÇİN 
2-3 tane domates
kaşar peyniri

YAPILIŞI
  • Patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra ince halkalar şeklinde doğrayıp bol yağda kızartın ve kağıt havluya alın..
  • Geniş bir tavada küp doğranmış soğanları pembeleşene dek kavurun.
  • Piyazlık doğranmış mantarları da ekleyip ocağın altını açın(mantarlar sulanmasın)kavurun.
  • Ispanakları da ekleyin..Ispanaklar suyunu salıp çekene dek pişirin.
  • Tuzunu,karabiberini ekleyip labneyi ekleyin ve ocağın altını kapatın..
  • Fırın tepsisine patlıcanları koyup üzerine ıspanaklı karışımı yayın.
  • Kabukları soyulmuş halka şeklindeki domatesleri de ekleyin ..
  • Üzerine kaşar peyniri rendesiyle önceden ısınmış 190* fırında kaşarlar pembeleşene dek pişirin..
 Bu böreği ilk annemde yedim ve çok hoşuma gitti. Önceleri milföyün içine peynir vs. koyar üçgen kapatıp pişirirdik. Şimdilerde birçok şekilde yapıyoruz..Bu tarifte rulo olarak hazırlanıyor..Ama bir diğer püfü de soğanı çiğ olarak kullanıyoruz  :)
  Milföy hep kurtarıcımız olmuştur acil zamanlarda değil mi?Mesala ben bu aralar oğlumun beslenme çantasına koymak için değişik içler hazırlayıp sık sık yapıyorum :) Milföyü değişik bir şekilde yapmak isterseniz buyrun tarifi ;
rulo milföy

MALZEMELER
1 pk. milföy
4-5 tane orta boy patates
1 tane kurusoğan  
tuz
karabiber

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
1 yumurta sarısı
susam
çörekotu

YAPILIŞI

  • Patatesleri haşlayın ve kuru soğanı çiğden içine rendeleyin..
  • Tuz,karabiber ile tatlandırın..
  • Oda sıcaklığına gelen milföyü merdaneyle dikdörtgen olacak şekile getirin.
  • Patetesten bolca alıp uzun olan kenarına koyun ve rulo sarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin..
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin ve önceden ısınmış 185-190* fırında pişiirn..
Perşembe, Kasım 21, 2013 Tuğba Mutfakta
 Bu böreği ilk annemde yedim ve çok hoşuma gitti. Önceleri milföyün içine peynir vs. koyar üçgen kapatıp pişirirdik. Şimdilerde birçok şekilde yapıyoruz..Bu tarifte rulo olarak hazırlanıyor..Ama bir diğer püfü de soğanı çiğ olarak kullanıyoruz  :)
  Milföy hep kurtarıcımız olmuştur acil zamanlarda değil mi?Mesala ben bu aralar oğlumun beslenme çantasına koymak için değişik içler hazırlayıp sık sık yapıyorum :) Milföyü değişik bir şekilde yapmak isterseniz buyrun tarifi ;
rulo milföy

MALZEMELER
1 pk. milföy
4-5 tane orta boy patates
1 tane kurusoğan  
tuz
karabiber

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
1 yumurta sarısı
susam
çörekotu

YAPILIŞI

  • Patatesleri haşlayın ve kuru soğanı çiğden içine rendeleyin..
  • Tuz,karabiber ile tatlandırın..
  • Oda sıcaklığına gelen milföyü merdaneyle dikdörtgen olacak şekile getirin.
  • Patetesten bolca alıp uzun olan kenarına koyun ve rulo sarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin..
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin ve önceden ısınmış 185-190* fırında pişiirn..


 Tavada hamsiyi sevmeyen yoktur ama evi çok kokuttuğu için ben evde yapmayı tercih etmiyorum.Mutfağımın açık mutfak olması da büyük etken tabi!
 Ben de madem tava da kızartmıyorum öyleyse fırında yaparımdan yola çıkarak denemeye karar verdim..Annemler de bizdeydi.. ben balıkları teker teker una bulayıp dizecekken annem iki balığı birbirine yapıştırıp yapmamı önerdi bende öyle yaptım tabi..
  Hepimiz çook beğendik sizde benim gibi evde balık kızartmam diyenlerdenseniz denemenizde fayda var..

MALZEMELER
 1kg hamsi
un
sıvıyağ
tuz

YAPILIŞI
  • Hamsilerin kılçıklarını ayıklayıp yıkayın ve tuzlayın..
  • Fırın tepsinize sıvıyağ gezdirin.(tepsinin dibi tamamen yağlı olsun)
  • NOT:Yağlı kağıt kullanacaksanız da yağlı kağıdı sıvı yağlamayı unutmayın!
  • Bir tabağa balıkları bulamak için un koyun.
  • Kılçıklarını çıkardığınız 2 hamsiyi iç kısımları birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıp una bulayın,fazla unu silkeleyip yağlanmış tepsiye dizin..
  • Tüm hamsileri aynı şekilde hazırlayıp önceden iyice ısınmış! 200-220* fırında balıkların üzeri pembeleşene kadar pişirin..
Perşembe, Kasım 21, 2013 Tuğba Mutfakta


 Tavada hamsiyi sevmeyen yoktur ama evi çok kokuttuğu için ben evde yapmayı tercih etmiyorum.Mutfağımın açık mutfak olması da büyük etken tabi!
 Ben de madem tava da kızartmıyorum öyleyse fırında yaparımdan yola çıkarak denemeye karar verdim..Annemler de bizdeydi.. ben balıkları teker teker una bulayıp dizecekken annem iki balığı birbirine yapıştırıp yapmamı önerdi bende öyle yaptım tabi..
  Hepimiz çook beğendik sizde benim gibi evde balık kızartmam diyenlerdenseniz denemenizde fayda var..

MALZEMELER
 1kg hamsi
un
sıvıyağ
tuz

YAPILIŞI
  • Hamsilerin kılçıklarını ayıklayıp yıkayın ve tuzlayın..
  • Fırın tepsinize sıvıyağ gezdirin.(tepsinin dibi tamamen yağlı olsun)
  • NOT:Yağlı kağıt kullanacaksanız da yağlı kağıdı sıvı yağlamayı unutmayın!
  • Bir tabağa balıkları bulamak için un koyun.
  • Kılçıklarını çıkardığınız 2 hamsiyi iç kısımları birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıp una bulayın,fazla unu silkeleyip yağlanmış tepsiye dizin..
  • Tüm hamsileri aynı şekilde hazırlayıp önceden iyice ısınmış! 200-220* fırında balıkların üzeri pembeleşene kadar pişirin..