23 Mayıs 2012 Çarşamba

MALZEMELER
1 tane büyük patates
2 tane kırmızı yağ biberi
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağ
sıvıyağ

YAPILIŞI
  • Patatesleri ve biberleri minik küpler şeklinde doğrayın.
  • Teflon tavayı ısıtın ve 1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ ekleyip yağ ısınınca patatesleri ekleyin tuz da ekleyip orta ateşte karıştıra karıştıra kavurun.
  • Patatesler birbirine yapışınca içine tereyağı ekleyin.Pembeleşmeye başlayınca ocaktan alıp yağını süzdürüp bir tabağa alın.
  • Aynı tavada kırmızı biberi de kavurun ve patateslerin üzerine karıştırın.
  • Bir kasede yoğurt,mayonez,sarımsak,tuzu çatalla çırpın ve patateslere ekleyip karıştırın ve servis yapacağınız tabağa alın..
Çarşamba, Mayıs 23, 2012 Tuğba Mutfakta
MALZEMELER
1 tane büyük patates
2 tane kırmızı yağ biberi
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağ
sıvıyağ

YAPILIŞI
  • Patatesleri ve biberleri minik küpler şeklinde doğrayın.
  • Teflon tavayı ısıtın ve 1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ ekleyip yağ ısınınca patatesleri ekleyin tuz da ekleyip orta ateşte karıştıra karıştıra kavurun.
  • Patatesler birbirine yapışınca içine tereyağı ekleyin.Pembeleşmeye başlayınca ocaktan alıp yağını süzdürüp bir tabağa alın.
  • Aynı tavada kırmızı biberi de kavurun ve patateslerin üzerine karıştırın.
  • Bir kasede yoğurt,mayonez,sarımsak,tuzu çatalla çırpın ve patateslere ekleyip karıştırın ve servis yapacağınız tabağa alın..
“Eğer ayakta su içen kimse, midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19

Mide açken dakikada üç defa açlık kasılmaları olur. Kişi bunu açlık hissinden kramp tarzında ağrılara kadar değişik şekilde hisseder. Bu durum 10 ile 60 dakika devam eder. Daha sonra mide bir ile iki buçuk saat istirahata çekilir.
Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır.

Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına geçer.

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dahil, birçok hastalıklarından korunmuş olur. Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.
Çarşamba, Mayıs 23, 2012 Tuğba Mutfakta
“Eğer ayakta su içen kimse, midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19

Mide açken dakikada üç defa açlık kasılmaları olur. Kişi bunu açlık hissinden kramp tarzında ağrılara kadar değişik şekilde hisseder. Bu durum 10 ile 60 dakika devam eder. Daha sonra mide bir ile iki buçuk saat istirahata çekilir.
Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır.

Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına geçer.

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dahil, birçok hastalıklarından korunmuş olur. Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.
Gecenlerde bir supermarkette alisveris yaparken cok yasli bir kadin eline bir tuz paketi almis gorevliye soruyor: ''Yavrum bunun uzerinde kaya tuzu mu, gol tuzu mu..... v.s.. yazmiyor. Ben kaya tuzundan imal edilenini almak istiyorum.''.
Once kadincagizin yaptigini bir yaslilik davranisi zannettim. Inceledim, sordum sorusturdum, meger kadincagiz hakliymis. Simdi ben de uzerinde kaya tuzu yazanlari satin almaya calisiyorum.
Hatirlarsiniz buna benzer bir ileti de seker icin dolasmisti. Megerse ulkemizde seker, pancardan imal edildigi gibi genleriyle oynanmis misirdan da imal ediliyormus (bunun arkasinda da maalesef bizim prenslerimiz varmis). Simdi ben, paketin uzerinde ''yuzde yu z pancar sekerinden imal edilmistir'' yazisini gormezsem satin almiyorum.
Artık tuz yemeyin yedirmeyin ! Nedenine gelince aşağıdaki yazıyı okuyun. Neden yememeniz gerektiğini anlayacaksınız.

TUZ GÖLÜ

Aşağıdaki bilgiler maalesef doğru...
Sonra; Türkiye neden kanserden kırılıyor..' diye soruyoruz...! ?
Tuz Golü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük golüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu göllerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmek! tedir.. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur..Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karşılamaktadır. .
Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.'yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır.. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.'dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir.
Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi' ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş aci gerçek ise şudur:
Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. .. Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. ..
Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir.. .
Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği inancı ile bu mesajı ulaşabileceğimiz her kişiye gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim.... Yoksa hepimizin yemeğinde Konya'lıların katkısı olmaya devam edecek.'



Yrd. Doc.. Dr.. MUSTAFA DURAN
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
FEN-EDEBİYAT FAK. BİYOLOJİ BÖL.
PK:20017
DENİZLİ
TEL:+90 258 2134030-1178
CEP:05334361297
FAX:+90 258 2125546
SAGLIKLI VE BİLİNÇLİ BİR TOPLUM İÇİN
Lütfen dağıtıma yardımcı olun.

Alıntıdır...
Çarşamba, Mayıs 23, 2012 Tuğba Mutfakta
Gecenlerde bir supermarkette alisveris yaparken cok yasli bir kadin eline bir tuz paketi almis gorevliye soruyor: ''Yavrum bunun uzerinde kaya tuzu mu, gol tuzu mu..... v.s.. yazmiyor. Ben kaya tuzundan imal edilenini almak istiyorum.''.
Once kadincagizin yaptigini bir yaslilik davranisi zannettim. Inceledim, sordum sorusturdum, meger kadincagiz hakliymis. Simdi ben de uzerinde kaya tuzu yazanlari satin almaya calisiyorum.
Hatirlarsiniz buna benzer bir ileti de seker icin dolasmisti. Megerse ulkemizde seker, pancardan imal edildigi gibi genleriyle oynanmis misirdan da imal ediliyormus (bunun arkasinda da maalesef bizim prenslerimiz varmis). Simdi ben, paketin uzerinde ''yuzde yu z pancar sekerinden imal edilmistir'' yazisini gormezsem satin almiyorum.
Artık tuz yemeyin yedirmeyin ! Nedenine gelince aşağıdaki yazıyı okuyun. Neden yememeniz gerektiğini anlayacaksınız.

TUZ GÖLÜ

Aşağıdaki bilgiler maalesef doğru...
Sonra; Türkiye neden kanserden kırılıyor..' diye soruyoruz...! ?
Tuz Golü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük golüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu göllerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmek! tedir.. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur..Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karşılamaktadır. .
Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.'yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır.. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.'dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir.
Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi' ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş aci gerçek ise şudur:
Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. .. Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. ..
Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir.. .
Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği inancı ile bu mesajı ulaşabileceğimiz her kişiye gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim.... Yoksa hepimizin yemeğinde Konya'lıların katkısı olmaya devam edecek.'



Yrd. Doc.. Dr.. MUSTAFA DURAN
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
FEN-EDEBİYAT FAK. BİYOLOJİ BÖL.
PK:20017
DENİZLİ
TEL:+90 258 2134030-1178
CEP:05334361297
FAX:+90 258 2125546
SAGLIKLI VE BİLİNÇLİ BİR TOPLUM İÇİN
Lütfen dağıtıma yardımcı olun.

Alıntıdır...
Süt helvası tarifini yazarken ölçüyü 1çorba kasesi üzerinden yazdım.Ama siz istediğiniz kase boyutunda da yapabilirsiniz.Ben çok canım çektiğinde,kendime kadar küçük boy bir kasede de yapabiliyorum.
Kase boyutu önemli değil  tarifteki gibi 3-2-1 şeklinde yapılıyor sadece kase büyüdükçe yumurta ve yağ  sayısı artıp azalıyor bunu da kendiniz ayarlayabilirsiniz..
Önceleri çok sık yapardım süt helvasını hatta süt helvası deyince akla ben gelirim desem yalan olmaz :) dün akşam gelen misafirlerime de yapmak istedim maksat tatlı yiyip tatlı konuşalım :)
Sizlerde muhabbetlerinizin tadına tat katmak istiyorsanız mutlaka deneyin :-)

Çarşamba, Mayıs 23, 2012 Tuğba Mutfakta
Süt helvası tarifini yazarken ölçüyü 1çorba kasesi üzerinden yazdım.Ama siz istediğiniz kase boyutunda da yapabilirsiniz.Ben çok canım çektiğinde,kendime kadar küçük boy bir kasede de yapabiliyorum.
Kase boyutu önemli değil  tarifteki gibi 3-2-1 şeklinde yapılıyor sadece kase büyüdükçe yumurta ve yağ  sayısı artıp azalıyor bunu da kendiniz ayarlayabilirsiniz..
Önceleri çok sık yapardım süt helvasını hatta süt helvası deyince akla ben gelirim desem yalan olmaz :) dün akşam gelen misafirlerime de yapmak istedim maksat tatlı yiyip tatlı konuşalım :)
Sizlerde muhabbetlerinizin tadına tat katmak istiyorsanız mutlaka deneyin :-)

Süt helvası tarifini yazarken ölçüyü 1çorba kasesi üzerinden yazdım.Ama siz istediğiniz kase boyutunda da yapabilirsiniz.Ben çok canım çektiğinde,kendime kadar küçük boy bir kasede de yapabiliyorum.
Kase boyutu önemli değil  tarifteki gibi 3-2-1 şeklinde yapılıyor sadece kase büyüdükçe yumurta ve yağ  sayısı artıp azalıyor bunu da kendiniz ayarlayabilirsiniz..
Önceleri çok sık yapardım süt helvasını hatta süt helvası deyince akla ben gelirim desem yalan olmaz :) dün akşam gelen misafirlerime de yapmak istedim maksat tatlı yeyip tatlı konuşalım :)
Sizlerde muhabbetlerinizin tadına tat katmak istiyorsanız mutlaka deneyin :-)

MALZEMELER
3 çorba kasesi süt
2 çorba kasesi tozşeker
1 çorba kasesi un
3 yumurta sarısı
200 gr margarin
sıvıyağ

ÜZERİ İÇİN 
tarçın

helva
YAPILIŞI
  • Bir tencerede süt,şeker,ve yumurta sarısını tel çırpıcıyla karıştırın,ocağın altını açıp arada karıştırarak ısıtın.Kaynamaya başlamadan ocağın altını kapatın.
  • Başka bir tencerede margarini eritin.Unu ekleyin biraz sıvıyağ ekleyip kavurun.
  • Un kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli karıştırın ve sütlü karışımı yavaş yavaş dökün ve hızlı hızlı karıştırın.,(Un topaklanması gidene dek karıştırın)
  • Sütü çekince ocağın altını kapatın.Demlenmeye bırakın.
  • Üzerine tarçın serpip ılık olarak servis yapın..
Çarşamba, Mayıs 23, 2012 Tuğba Mutfakta
Süt helvası tarifini yazarken ölçüyü 1çorba kasesi üzerinden yazdım.Ama siz istediğiniz kase boyutunda da yapabilirsiniz.Ben çok canım çektiğinde,kendime kadar küçük boy bir kasede de yapabiliyorum.
Kase boyutu önemli değil  tarifteki gibi 3-2-1 şeklinde yapılıyor sadece kase büyüdükçe yumurta ve yağ  sayısı artıp azalıyor bunu da kendiniz ayarlayabilirsiniz..
Önceleri çok sık yapardım süt helvasını hatta süt helvası deyince akla ben gelirim desem yalan olmaz :) dün akşam gelen misafirlerime de yapmak istedim maksat tatlı yeyip tatlı konuşalım :)
Sizlerde muhabbetlerinizin tadına tat katmak istiyorsanız mutlaka deneyin :-)

MALZEMELER
3 çorba kasesi süt
2 çorba kasesi tozşeker
1 çorba kasesi un
3 yumurta sarısı
200 gr margarin
sıvıyağ

ÜZERİ İÇİN 
tarçın

helva
YAPILIŞI
  • Bir tencerede süt,şeker,ve yumurta sarısını tel çırpıcıyla karıştırın,ocağın altını açıp arada karıştırarak ısıtın.Kaynamaya başlamadan ocağın altını kapatın.
  • Başka bir tencerede margarini eritin.Unu ekleyin biraz sıvıyağ ekleyip kavurun.
  • Un kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli karıştırın ve sütlü karışımı yavaş yavaş dökün ve hızlı hızlı karıştırın.,(Un topaklanması gidene dek karıştırın)
  • Sütü çekince ocağın altını kapatın.Demlenmeye bırakın.
  • Üzerine tarçın serpip ılık olarak servis yapın..