Dün bir blogda kızarmış hamur gördüm ve fırına gitmeye üşendiğim için evdeki malzemelerle ne yapabilirim diye nette bir araştırmaya girdim.Tabiri caizse Ağaoğlu gibi bu değil o hiç değil derken canımın çektiği tarifi bu blogda gördüm :)) Ama ben peynirlisini yaptım.Pamuk gibi çöreklerim oldu,lezzetide on numara gerçekten :)
HAMUR MALZEMESİ
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağ kullandım)
1 yumurta
1 pk. instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
alabildiğine un
SOSU İÇİN
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
5 yemek kaşığı yoğurt
İÇİ İÇİN
beyaz peynir
YAPILIŞI
- 4-5 su bardağı unu yoğurma kabına alın.Mayayı,şekeri,tuzu koyup karıştırın ve ortasını havuz gibi açın.
- Diğer hamur malzemelerini açtığınız havuzun içine koyun ve yoğurmaya başlayın.
- Azar azar un ilavesiyle yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edene dek iyice yoğurmaya devam edin.
- Toparlanan hamuru tezgahta da özdeşleşene dek yoğurduktan sonra tekrar kaba alın ve üzerine streç film yada bir bez ile örtüp iyice kabarana dek (35-40 dk)bekletin.
- Mayalanan hamuru 2'ye bölün.
- Hamurun ilkini dikdörtgen olacak şekilde bir tepsi büyüklüğünde açın.
- Üzerine beyaz peynir paylaştırın.Hamuru kalın açtıysanız iki geniş kenardan rulo sarıp ortada birleştirin ve ortadan ikiye bölün..Böylece 2 rulo elde etmiş olacaksınız..
- Her ruloyu 2 parmak genişliğinde kesin ve dik olarak yağlanmış tepsiye dizin.
- Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın..
- Tepside 10-15 dk mayalandırın.Mayalanan hamuru 3 parmağınızla bastırıp hafif yassılaştırın.
- Sosu için:Sos malzemelerini bir tabakta karıştırıp hamurların üzerine sürün ve önceden ısınmış 175-180* fırında üzeri kızarana dek pişirin.
- Pamuk gibi çöreklerinizin olmasını istiyorsanız fırından çıktıktan sonra nemli bir bez ile tepsinin üzerini kapatın.
- Bu hamuru ister kıymalı soğanlı harç ile isterseniz patatesli ve damak zevkinize göre de hazırlayabilirsiniz..