21 Kasım 2013 Perşembe

Posted by Tuğba Mutfakta on Perşembe, Kasım 21, 2013 2 comments
   Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşureler de yapılıyor.Banada ilk bu sene yapmak kısmet oldu.Daha önce denemediğim için babannemin talimatlarına uygun bir şeklide yaptım ve annemden 100 puanı kaptım :) 
 Allah hepimizin muharrem ayını hayırlı,aşurelerini kabul etsin inşallah :)
AŞURE

MALZEMELER
 1/2 kg buğday
250 gr kuru fasülye
250gr nohut
250 gr kayısı
250 gr kuru üzüm(sarı)
250 gr kuru incir
10-15 tane karanfil
 1 çay bardağı kuş üzümü
tozşeker(damak tadınıza göre)
1 tane elma(küp doğranmış)

 ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
250 gr fındık
250 gr tuzsuz fıstık
nar

YAPILIŞI
  • Buğdayı akşamdan temizleyip iyice yıkayın ve tencereye koyun üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın.Kalın bir beze sarıp yada tencereyi kapalı olan fırına koyup  sabaha kadar bekletin.
  • Kuru fasülye ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp sabaha kadar bekletin..
  • Ertesi gün kuru fasülye ve nohutu ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin..
  • Kabaran buğdayları ocağa alıp güzelce pişirin..
  • Yıkanmış ve minik küpler şeklinde doğranmış kayısıları ve kuru üzümleri bir tencerede 3-4 dk.haşlayın..
  • Kuru inciri de minik küp şeklinde doğrayıp haşlayın..
  • Kuş üzümlerini ve karanfilleri ayrı cezvelerde haşlayın.
  • Elmayı da haşlayın..
  • Pişen buğdayın içine suyu süzülmüş nohut ve kuru fasülyeyi,kuru kayısı(haşladığınız su ile),kuru üzümleri(suyu süzülmüş),karanfilin suyunu,kuru incirleri(suyu süzülmüş)elmaları(suyuyla)ekleyin ve arada karıştırarak 10-15dk. pişirin..
  • Toz şekeri de ekleyin.
  • Kısığa yakın ateşte 15 dk. kadar arada karıştırarak pişirip ocağın altını kapatın..
  • Üzerini fındık,fıstık ve narla vs. süsleyip servis yapın..







Categories:

2 yorum:

HEDEN dedi ki...

Allah Kabul etsın,cok güzel olmuş ellerine sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

ellerine sağlık canım.sevgiler.