8 Mart 2013 Cuma

Posted by Tuğba Mutfakta on Cuma, Mart 08, 2013 10 comments
  Dün bir blogda kızarmış hamur gördüm ve fırına gitmeye üşendiğim için evdeki malzemelerle ne yapabilirim diye nette bir araştırmaya girdim.Tabiri caizse Ağaoğlu gibi bu değil o hiç değil derken canımın çektiği tarifi bu blogda gördüm :)) Ama ben peynirlisini yaptım.Pamuk gibi çöreklerim oldu,lezzetide on numara gerçekten :) 

peynirli dızmana



HAMUR MALZEMESİ
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağ kullandım)
1 yumurta
1 pk. instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
alabildiğine un



SOSU İÇİN
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
5 yemek kaşığı yoğurt



İÇİ İÇİN
beyaz peynir



YAPILIŞI
  • 4-5 su bardağı unu yoğurma kabına alın.Mayayı,şekeri,tuzu koyup karıştırın ve ortasını havuz gibi açın.
  • Diğer hamur malzemelerini açtığınız havuzun içine koyun ve yoğurmaya başlayın.
  • Azar azar un ilavesiyle yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edene dek iyice yoğurmaya devam edin.
  • Toparlanan hamuru tezgahta da özdeşleşene dek yoğurduktan sonra tekrar kaba alın ve üzerine streç film yada bir bez ile örtüp iyice kabarana dek (35-40 dk)bekletin.
  • Mayalanan hamuru 2'ye bölün.
  • Hamurun ilkini dikdörtgen olacak şekilde bir tepsi büyüklüğünde açın.
  • Üzerine beyaz peynir paylaştırın.Hamuru kalın açtıysanız iki geniş kenardan rulo sarıp ortada birleştirin ve ortadan ikiye bölün..Böylece 2 rulo elde etmiş olacaksınız..
  • Her ruloyu 2 parmak genişliğinde kesin ve dik olarak yağlanmış tepsiye dizin.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın..
  • Tepside 10-15 dk mayalandırın.Mayalanan hamuru 3 parmağınızla bastırıp hafif yassılaştırın.
  • Sosu için:Sos malzemelerini bir tabakta karıştırıp hamurların üzerine sürün ve önceden ısınmış 175-180* fırında üzeri kızarana dek pişirin.
  • Pamuk gibi  çöreklerinizin olmasını istiyorsanız fırından çıktıktan sonra nemli bir bez ile tepsinin üzerini kapatın.
  • Bu hamuru ister kıymalı soğanlı harç ile isterseniz patatesli ve damak zevkinize göre de hazırlayabilirsiniz..

10 yorum:

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Dızmana ismi ne kadar ilginçmiş
Hamuru elde yapılan açılan börek poğçalara bayılıyorum.Başka türlü nasıl yapılcak diyeceksiniz:) hazır yufka ve fırın hamuruyla yapıyoruz bazen
Çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık
Sevgiler:)

Tuğba Mutfakta dedi ki...

Göçmenlerin yaptığı bir çörek bu..Hazır hamurdan ve yufkadan yapılan börekler de çok güzel oluyorlar..
Teşekkür ederim :))

Simge Keskin dedi ki...

Vallahi ben bunu yaparım arkadaşım! Çok severim böyle hamur işlerini..Ellerine sağlık.! Tarif için teşekkürler...

Tuğba Mutfakta dedi ki...

Bencede hiç durmayın ve yapın,dün yaptım bugün hala pamuk gibiler:))

Ebrunun Mutfagi dedi ki...

emekli ve güzel bir tarif eline sağlık

bir kase lezzet dedi ki...

eline sağlık canım.
mmmm çayın yanına nefisss:)

İlknur Şenel dedi ki...

Kesinlikle deneyeceğim nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler

selda nın mutfak defteri dedi ki...

Merhaba canım,
Bloğunu yeni keşfettim ve çok beğendim. Peynirli dızmanaya bayıldım ellerine sağlık.
Bloğunu takibe aldım.Bana da bekliyorum...Sevgiler,

selda nın mutfak defteri dedi ki...

Merhaba canım,
Bloğunu yeni keşfettim ve çok beğendim. Peynirli dızmanaya bayıldım ellerine sağlık.
Bloğunu takibe aldım.Bana da bekliyorum...Sevgiler,

Tuğba Mutfakta dedi ki...

Blogumu beğendiğinize çok sevindim Selda hanım :)