23 Mayıs 2012 Çarşamba

Posted by Tuğba Mutfakta on Çarşamba, Mayıs 23, 2012 5 comments
“Eğer ayakta su içen kimse, midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19

Mide açken dakikada üç defa açlık kasılmaları olur. Kişi bunu açlık hissinden kramp tarzında ağrılara kadar değişik şekilde hisseder. Bu durum 10 ile 60 dakika devam eder. Daha sonra mide bir ile iki buçuk saat istirahata çekilir.
Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır.

Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına geçer.

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dahil, birçok hastalıklarından korunmuş olur. Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.
Categories:

5 yorum:

Melike - Habibe dedi ki...

Güzel bilgiler teşekkür ederiz Tuba. bu arada peygamber efendimizin(sav) uygulamış olduğu su içme adabıyla ilgili, suyu hem oturarak içermiş hemde 3 yudumda bunuda bilmeyenimiz varsa dipnot paylaşmış olalım.Efendimizin sünnetini de uygulamış oluruz... Selametle

Tuğba Mutfakta dedi ki...

Bende teşekkür ederim çok güzel bir ekleme yaptınız..sevgiler:)

Fincan Teyze dedi ki...

yararlı bilgiler için teşekkürler...

Tuğba Mutfakta dedi ki...

ne demek seve seve:)

Unknown dedi ki...

genelde ayakta içerim suyu ben :) okuduğum iyi oldu bunu:)